Monday, 28 February 2011

satu permulaan

hari nie adalah satu permulaan bg i .. haha bkn bajet2 vogue ok.. nk guna kn saya kn cam xmesra lak.. aku kan kasor bebenor... so it's better to use i rite?? berbalik pada topik utama kita.. ari ni permulaan coz.. i baru nk start berblog2 nie.. haha sibuk duk bace blog org ni..  baek lah kalo i blogging2 gak kan.. bole gak share everything kn.. bak kate lecturer kalo first class tu kan.. introduce yoself.. but.. xkn la i nk gtau full name kn.. u'all can call me lin.. describe about me lak k.. knl x coklat?? mesti lah knl kn?? kalo xknl tu melampau la.. i ni.. sweet as coklat la.. senyuman i manis bak coklat la.. ala.. ala2 rozita che wan gitu.. agagagaga perasan la pulak kn.. kulit i lak same la.. sawo matang.. x terlalu gelap.. but xputih!! yg tu i kompem! mmg xputih. haha i ni pulak, cepat cair cam coklat gak lah.. kalo sumone tu pujuk i.. cepat je cair.. tapi xde la sampai meleleh2 k.. yg penting.. as sweet as chocolate nie.. of cos la i bole wat org senyum sememeh.. haha cam kite mkn coklat.. kite akn ilang stress and rase nk senyum jew..

dah cite sal benda2 yang sweet ni.. i nk share la cara2 nak sumthing yg sweet2 nie ekk..
nk ape??

puding mocca ok tak??

Bahan:
- Agar-agar bubuk 7 gram, warna putih
- Susu tawar cair 500 ml
- Tepung maizena 20 gram, dilarutkan dengan sedikit air
- Air 150 ml
- Sirup moka 60 ml
- Gula 100 gram
- Jeruk Mandarin kaleng 100 gram



Cara Membuat:
  1. Agar-agar bubuk dicampur dengan susu tawar cair dan gula. Diaduk sampai bubuk agar-agar dan gula larut.
  2. Adonan agar-agar tersebut direbus sampai mendidih. Lalu tambahkan larutan maizena. Masak kembali sampai mendidih dan tekstur adonan agak mengental. Angkat.
  3. Ambil sepertiga adonan, tambahkan dengan 2 sdm sirup moka. aduk rata. (adonan A).
  4. Sisa sirup moka dituangkan ke dalam sisa adonan, aduk rata. (adonan B.)
  5. Adonan A dituangkan ke dalam cetakkan puding yang sudah dibasahi air matang dan diisi potongan jeruk mandarin. Dinginkan hingga mengeras.
  6. Kemudian tuangkan adonan B hingga cetakkan puding penuh. dinginkan kembali hingga membeku.
  7. Setelah membeku/mengeras, keluarkan dari cetakan. Hidangkan dingin.
sebenor nye.. i pom copy2 kat tenet k.. sowi.. haha

No comments:

Post a Comment